Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Το χαστούκι του ΟΤΕ

Το χαστούκι του ΟΤΕ
29/2/2008 08:07 WWW.CAPITAL.GR


Τι είπε ο κύριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ΟΤΕ; Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο κ. McCreevy δήλωσε: «έχουμε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μη θέσει σε ισχύ το νόμο βάσει του οποίου απαιτείται έγκριση για την απόκτηση από οποιονδήποτε του 20% πρώην μονοπωλιακών επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ». Όταν τα λέγαμε εμείς, «παίζαμε το παιγνίδι του Βγενόπουλου». Τους έχουμε ικανούς να πουν το ίδιο και για τον κύριο Επίτροπο... Προσέξτε την φρασεολογία που ο ίδιος ο Επίτροπος χρησιμοποιεί. Δεν λέει «θα το συζητήσουμε», «θα τους ρωτήσουμε» ή «έχει ο Θεός». Λέει ότι έχουν ήδη προειδοποιήσει την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, δεν το συζητούν καν. Η θέση τους είναι πάγια και γνωστή. Εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε τους... Κινέζους!
Οι λύσεις είναι τρεις: - Η κυβέρνηση αποσύρει την τροπολογία και επιτρέπει στον οποιονδήποτε Βγενόπουλο να αγοράσει ή να πουλήσει όσες μετοχές της εισηγμένης εταιρείας θέλει. - Η κυβέρνηση κάνει δημόσια προσφορά, αγοράζει όλες τις μετοχές του ΟΤΕ και αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο. - Η κυβέρνηση διαχωρίζει τον ΟΤΕ σε δύο εταιρείες, μία με τις υποδομές και μία με το εμπορικό κομμάτι. Αποσύρει από το χρηματιστήριο την πρώτη και όλοι είναι ευτυχισμένοι.
Όσοι εξακολουθούν και το παίζουν επαναστάτες, ας έχουν υπόψη τους ότι βάζουν τη χώρα σε σοβαρές περιπέτειες. Όπως έκαναν με την Ολυμπιακή, όπως κάνουν τώρα και με τη ΔΕΗ. Η Ελλάδα, ευτυχώς, είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όσοι εξακολουθούν και το παίζουν επαναστάτες, ας έχουν υπόψη τους ότι βάζουν τη χώρα σε σοβαρές περιπέτειες. Όπως έκαναν με την Ολυμπιακή, όπως κάνουν τώρα και με τη ΔΕΗ. Η Ελλάδα, ευτυχώς, είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμάς μας αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Υπάρχουν χώρες σε αυτό τον πλανήτη που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με αυτούς. Ας πούμε για το θέμα του internet, περιορισμούς έχουν θεσπίσει η Κίνα, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Τουρκία! Γιατί θυμηθήκαμε το θέμα του internet; Διότι όταν θέλουν να περάσουν κάτι εξωφρενικό τότε επικαλούνται την... ευρωπαϊκή πρακτική. Έτσι μας είχαν πει και για τον ΟΤΕ. Ότι είναι συνηθισμένο οι κυβερνήσεις να καθορίζουν ποιος θα αγοράζει και ποιος όχι μετοχές σε μία εισηγμένη εταιρεία. Αυτό φαίνεται διάβασε ο κύριος Επίτροπος και άφησε κατά μέρος τις... συζητήσεις και πέρασε κατευθείαν στις προειδοποιήσεις. Για όσους «ψάχνονται» και έχουν ακόμη «απορίες» για τη γραμμή του Capital.gr, θα τους πούμε ότι οι δικές μας αρχές είναι σταθερές: Είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου, υπέρ της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεν μας νοιάζει πως λέγεται ο επιχειρηματίας. Δεν μας αρέσει μία κοινωνία που πρώην ήρωες της... «επανάστασης» έχουν κάνει κατάληψη στα σαλόνια και απαγορεύουν με σταλινικό τρόπο σε οποιονδήποτε άλλον να περάσει ακόμη κι απ’ έξω. Καλή μας νύκτα...

Θανάσης Μαυρίδης thanasis.mavridis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: