Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Για να γνωριζόμαστε σιγά - σιγά

Η μεγάλη είδηση των ημερών είναι η πώληση του 20% των μετοχών της MIG στον ΟΤΕ που πέρασαν στην Deutsche Telekom, έναν παγκόσμιο κολοσσό στις τηλεπικοινωνίες, ο οποίος ως τέτοιος εγγυάται - θεωρητικά - ισχυρή στήριξη στον δικό μας μεγάλο οργανισμό.
Ωστόσο, για όσους δεν γνωρίζουν ο Rene Obermann, ανέλαβε την προεδρία του ισχυρού γερμανικού οργανισμού, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, ταλανίζονταν από υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες φέρονται να ήταν αναμεμειγμένοι και ανώτερα στελέχη της, όπως ο προκάτοχος του κ. Kai-Uwe Ricke.
Αυτό δημιούργησε μια αναταραχή, έως ότου ήρθε και η λυπητερή και δυσάρεστη έκπληξη που επεφύλαξαν τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της Deutsche Telekom, η οποία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 757 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 898 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006.
Αφού περιόρισε τη μείωση της πελατείας της σε 500.000 ανά εξάμηνο, ο Ρενέ Ομπερμαν, επιχειρεί να προστατεύσει τα περιθώρια των υπηρεσιών ασύρματης τηλεφωνίας στις ΗΠΑ μετά τη μείωση τιμών από την ΑΤ&Τ και τη Verizon Communications Inc.
Ο κ. Ομπερμαν εκποίησε περιουσιακά στοιχεία, όπως μονάδες υπηρεσιών Ιντερνετ σε Γαλλία και Ισπανία, προώθησε μειώσεις στις αμοιβές του προσωπικού της εταιρείας, ενώ επεξέτεινε την T-Mobile με εξαγορές στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ. Πρόθεσή του είναι να ολοκληρώσει δύο προγράμματα του προκατόχου του για περικοπή 32.000 θέσεων εργασίας το 2008 και μείωση του ετήσιου κόστους κατά 4,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.
Ο νέος βασικός στρατηγικός κατά την κυβέρνηση βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, έχασε μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία από τους ανταγωνιστές της, αλλά με τις κινήσεις μείωσης μισθών, πώλησης στοιχείων και το πρόγραμμα απολύσεων, ο ρυθμός αυτός της διάβρωσης έχει περιοριστεί.
Βέβαια εάν επιθυμεί μετά το 20% και εφόσον πάρει το πράσινο φως από την Ελληνική κυβέρνηση, η Deutsche Telekom έχει τα κεφάλαια ( βασικός μέτοχος της είναι ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος Blackstone) και τη δυνατότητα, να απορροφήσει τον ΟΤΕ και μέσω της αγοράς, σε λίγες ...μέρες!
Ο Rene Obermann γεννήθηκε το 1963 στο Ντίσελντορφ και έχει αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, από τον Νοέμβριο του 2006.
#Το κατατοπιστικό κείμενο έστειλε συνάδελφος. Αναμένομε και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: